Grote opkomst van chefs in de kersenboomgaard van CerisaGrote opkomst van chefs in de kersenboomgaard van Cerisa28-06-2012
In de kersenboomgaard is het Cerisa-kersenseizoen officieel geopend. De bevlogen Cerisa ambassadeur Paul van Staveren heeft het eerste doosje Cerisa kersen in bijzijn van zo’n 55 collega chefs in ontvangst genomen. De Cerisa telers kiezen niet voor de gemakkelijkste teelt. Hollandse kersen is een risicovolle teelt. Door kennis, ervaring, continue innoveren èn een enorme dosis telerspassie weten de Cerisa telers Willie Bouwmans, Rob Janssen en Sjaak Walraven een geweldige kers voor de gastronomie te telen.

Wanneer behoort een kers tot de Cerisa Limited Edition?
De grootte van een Cerisa kers is minimaal 28 mm of groter en mooi van vorm. Een Cerisa is optimaal aan de boom gerijpt en dus subliem van smaak, donkerroodpaars van kleur en glanst zomervers. Een Cerisa heeft een lange groene steel met een kurk! Een smakelijke kers met een zalige bite! Kersvers: Cerisa’s worden ’s morgens zeer vroeg geoogst, zorgvuldig gesorteerd (alleen de allerbeste kersen mogen Cerisa heten) en direct gekoeld naar Rungis vervoerd. De volgende dag liggen de Cerisa’s al op het bord van de gast of zijn verwerkt in patisserie van de beste banketbakkers. 

Kersen zijn een ultiem seizoensproduct met een kort seizoen. Een trend in de gastronomie is het ‘old school conserveren’. Chefs gaan weer inleggen, roken, wecken, drogen en konfijten. De afgelopen twee jaar hebben we ervaring met het wecken van Cerisa’s. De Eyserhalte weckt Cerisa’s op een geweldige manier waar we veel afnemers blij mee maken.

Rondleiding door de kersenboomgaard
Na de officiële opening is er een rondleiding voor alle aanwezigen. De Cerisa telers laten zien waarom de Cerisa kersen een kurkje hebben, dat Cerisa’s duurzaam worden geteeld en hoe het komt dat een Cerisa zo’n mooie bite heeft. Men ervaart dat het optimale oogstmoment kan worden afgewacht, waardoor ze optimaal aan de boom kunnen rijpen en de Cerisa’s subliem van smaak zijn. Je kunt het ideale oogstmoment zien aan de ‘inkt in de steel’ en de grootte van de kers is minimaal 28 mm . Na een toost op een mooi kersenseizoen worden er pannenkoeken gebakken met verse en geweckte Cerisa’s.

Bij Patron Cuisinier Paul van Staveren van Alliance Restaurant Sonoy uit Emmeloord zijn groenten en fruit het uitgangspunt voor zijn gerechten. Paul van Staveren over het unieke aan de Cerisa-kersen: "Ten eerste de structuur. Ik vind het heel belangrijk dat een kers een bite heeft en dat heeft deze kers. Ze zijn heel sappig. Ten tweede: deze kersen zijn een bron van inspiratie. Als je deze kersen ziet, loopt het water al in de mond. Ten derde: de smaak is zo verschrikkelijk goed. Daar kun je mooi mee combineren. Mooi om in een dessert te verwerken, mooi in combinatie met groentes. Een prachtig product!"

U staat erom bekend dat u met eerlijke, smaakvolle producten werkt. Spreekt daarom de Cerisa kers in uw ogen tot de verbeelding?
"Het is een prachtig seizoensproduct van dichtbij. Duurzaam geteeld en zoals gezegd: geweldig van smaak”.

Uit het menu blijkt een grote liefde voor groenten. Geldt dat ook voor fruit?
"Het zijn groenten en fruit die in onze keuken de dienst uitmaken. Voor- en tussengerecht zijn regelmatig vegetarisch, waarbij we eventueel garneren met vlees of vis. Gerechten worden samengesteld vanuit het groenteaanbod. Daar wordt vis of vlees bij gezocht. Als ik een gerecht maak met vis of vlees, moeten de groentes zo prominent aanwezig zijn, dat als je het vlees of vis eruit weg trekt, je eigenlijk nog een prima gerecht hebt. Dus inspiratie moet niet vlees of vis zijn, maar de groentes. Dan ga je kijken of er een stuk vis of vlees bijpast. Dit is ons uitgangspunt”.

Cerisa kersen zijn exclusief verkrijgbaar bij Rungis b.v. en haar partners Horecavers en Eyserhalte.
Meer informatie: www.cerisa.nl

Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=85107