Innovaties

 

Van Nieuw-Zeeland tot de Verenigde Staten, van Europa tot Japan vinden tegenwoordig Nederlandse plantsystemen navolging. Deze plantsystemen worden wereldwijd opgezet met de zogeheten "knipboom" als plantmateriaal. Deze overal ter wereld geïmiteerde "knipboom" is door Karel Fleuren eind 70-er jaren uitgedacht. Boomkwekerij Fleuren blijft in haar innovatiebeleid een voorloper. Het in 1990 opgestarte project rondom de zogenoemde 3K-boom getuigt hiervan. Spreekt men bij de knipboom van een intensief systeem, dan mag men bij de 3K-boom met recht spreken van een zéér intensief systeem; meer bomen op een zelfde perceel met een aanvangsproductie in het jaar van planten!

Hieronder vindt u een uitvoerige beschrijving van de twee voornaamste door Karel Fleuren ontwikkelde plantsystemen, elk met zijn eigen specifieke voordelen en voorwaarden. Uiteraard adviseren wij u graag welk systeem voor u het meest rendabel en praktisch zal zijn.
Innovaties

 

De knipboom

De knipboom is een tweejarige vruchtboom met een eenjarige kroon. Zijn naam heeft hij te danken aan de omschrijving die een journalist ooit gaf; "de boom wordt na een groeijaar op de kwekerij op 65 cm boven de grond afgeknipt". In het tweede groeijaar lopen vooral de bovenste overgebleven slapende knoppen het eerst uit vanuit de overgebleven stam. Door alleen het bovenste scheutje aan te houden en de overige "wilde" scheuten te verwijderen in mei, ontstaat een enorme groei-explosie waardoor de eenjarige kroon explosief vertakt.

De waarde voor de fruitteler zit daarin dat de inplantingshoek van deze takken bijna 90 graden is. Voor de fruitteelt betekent dit dat de takken van nature meer vruchten zullen geven. Hoe horizontaler de takken, des te minder groei en daardoor meer vruchtbaarheid. Een ander voordeel is dat alle takken altijd boven de inkniphoogte zitten. Door de takken rond 70 cm hoogte te laten beginnen, onstaat vruchthout wat, zelfs met een flink behang aan vruchten, niet op de grond hangt.De 3K-boom
Van vegetatief naar generatief. 3K staat voor kilo's, kleur en kwaliteit.

De 3K-boom is een boomvorm die net als de knipboom is ontwikkeld en uitgevonden door Karel Fleuren. De 3K-boom is een meerjarige knipboom die korte takken of spoortjes heeft die meestal eindigen met een gemengde knop (bloem en blad).

Door kort vertakte of gespoorde knipbomen goed te sorteren en op speciaal daarvoor geselecteerde grond op te planten, creëert Fleuren al in de kwekerij een boom die klaar is voor productie bij de fruitteler in het jaar van planten. Deze opgeplante, speciaal geselecteerde bomen heten 3K. Daarmee is ook al meteen de toepassing aangegeven van deze nieuwe lijn van boomvormen; de zogenaamde zéér intensieve plantsystemen. Belangrijk is het aantal takjes en de hoogte van de bomen. Doordat deze bomen direct na planten al in productie kunnen gaan is de plantafstand zeer belangrijk. Een feit is dat, tijdens het planten ook al het uiteindelijke boomvolume wordt bepaald. Meestal wordt in het 3K-plantsysteem gewerkt met draden waarbij de stam en ook de kop worden aangebonden (in verband met de vroege vruchtdracht in de koppen).
Innovaties

Q-Eline 
Gezondere perenbomen met Q-Eline onderstammen.

 

 

 

De eerste perenonderstam die écht vorstresistent is. Die in groeisterkte vergelijkbaar is met kwee C en qua productie zelfs nog hoger scoort. En die mooie, gladde peren geeft en daarnaast goed verenigbaar is met de diverse perenrassen (onder andere Conference, Abate fetel, B.A. Lucas en Sweet Sensation). Dat is Q-Eline. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is deze onderstam nu beschikbaar voor vruchtboomkwekers en fruittelers.

Wat maakt Q-Eline uniek?
- Vorstresistent tot circa -25 graden
- Weinig stressgevoelig bij kou
- In groeikracht en vruchtgrootte vergelijkbaar met kwee C
- Productie die gelijk/hoger is dan kwee C
- Gladdere en groenere peren bij Conference
- Goede verenigbaarheid met meeste perenrassen
- Vroege start van productie

Kijk voor meer informatie op www.q-eline.net
 


In 2010 hebben we de 'MiniTree' geïntroduceerd, kleine fruitboompjes voor in de particuliere tuin. Meer informatie kunt u vinden onder het kopje 'Particulieren' op deze website of op www.minitree.nl.